BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Sausainiai ir pyragaičiai’ kategorija

Sviestiniai sausainiai.

2009-09-21

Laaabai mielai atrodantys sausainiai.

Ir skoniu nuostabūs. Iš esmės, tai nieko ypatingo, paprasti sviestiniai sausainiai, aptepti citrinos - cukraus glajumi. Bet kaip lengvai jie valgosi.

  • 250 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 325 g cukraus pudros
  • 1/2 citrinos žievelės
  • 150 g sviesto
  • kiaušinis
  • 4-5 valg. š. citrinos sulčių ( gali naudoti kavą/romą/sirupą)
  • žirnelių/kapotų riešutų papuošimui

Miltus sumaišyti su druska, 125 g cukraus pudros ir citrinos žievele. Išpilti ant stalo, viduryje padaryti duobutę. Įmušti kiaušinį, apdėti pjaustytais riebalais ir suminkyti trapią tešlą. Valandai dėti į šaldytuvą.

Iškočioti 3-4 mm storio lakštą, išspausti sausainius. Juos kepti ant riebalais išteptos skardos iki 175C įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių. Ataušinti ant grotelių.

Iš cukraus pudros bei skysčio padaryti skystoką glajų. Juo aptepti sausainius ir papuošti žirneliais. Palikti nudžiūti.

Šaltinis : ‘Kepimo džiaugsmai’

Rodyk draugams

Tiesiog kaip vaikystėj.

2009-08-11

Žinot kaip būdavo )

Pirma normalus valgis, vėliau saldumynai. Valio jei pietūs būdavo skanūs, o po jų sekdavo skanūs saldumynai. Nevalio jei jie būdavo neskanūs.

Bet dabar apie labai skanius pietus. Šiaip sriubas ir valgau, ir darau pakankamai retai. Šiandien buvo viena iš tų dienų. Dariau pačią paprasčiausią tirštą pievagrybių sriubą. Ji nuostabi. Tikrai. Ji tiesiog nuostabi.

Problema tik tame, kad aš iki šiol nemoku tinkamai sutirštinti su miltais. Sijoju, nesijoju, pas mane vistiek atsiranda gumuliukai. Todėl pakankamai sklandus užrašas, kaip ‘ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir skrudinkite kol paruduos. Po to supilkite sultinį’ manęs aboliučiai negelbėja. Visiškai. Kad ir kiek maišiau, vis tiek priėjau iki to, kad pasiėmus sietelį tiesiog perkošiau ir visi miltų gumuliukai iškeliavo šalin.

  • 300 g pievagrybių
  • svogūnas
  • 4 valg. š. sviesto
  • 3 valg. š. petražolių ( juokinga, bet parduotuvėje jų nebuvo )
  • 4 valg. š. miltų
  • 3/4 l daržovių/mėsos/paukštienos sultinio ( naudojau jautienos )
  • druskos ir baltųjų pipirų
  • 1/8 l grietinėlės

Pievagrybius supjaustyti lakšteliais. Svogūną susmulkinti. Keptuvėje ištirpinti 2 valg. š. sviesto. Apkepti pievagrybius ir svogūnus. Sudėti pusę petražolių ir nukelti nuo ugnies.

Kitame puode ištirpinti sviestą, suberti miltus ir kepinti kol paruduos. Supilti sultinį. Maišant pavirinti. Sudėti prieskonius, grybus, svogūnus ir dar kurį laiką pakaitinti. Įplakti grietinėlę ir pagardinti petražolėm.

Šaltinis : ‘Virtuvės džiaugsmai’

O toliau seka desertas. Yra tokia varškės masė. Maišoma saldi varškė su marmeladinių saldainių gabaliukais ir riešutais. Sustingdimui tiesiog naudojama želatina. Pasirodo ši masė yra skirta tiesiog pertepinėti sausainius ir juos po to valgyti.

O sausainiai juk iš trapios tešlos dažnai būna. Taigi nusprendžiau tiesiog paimti, iš šokoladinės trapios tešlos iškepti krepšelius ir į juos prikrėsti šios masės.

Saldu, labai saldu. Ach, tie marmeladiniai saldainiai. Gal kitą kartą reikėtų vietoj jų naudoti tiesiog želės gabaliukus. Dar įmaišyti aguonų dėl įdomumo. O gal tiesiog varškės sūrelius sumaišyti su citrinos žievele ir aguonom?

Šokoladinę trapią tešlą dariau pagal šį receptą . O varškės masei :

  • 5-6 neglaistytų sūrelių
  • 5-6 marmeladinių saldainių
  • 1/2 stiklinės kapotų riešutų
  • 2-3 valg. š. želatinos

Želatiną išbrinkinti. Marmeladinius sausainius supjaustyti. Sumaišyti varškę, saldainius, riešutus ir ištirpintą želatiną. Jos prikrėsti į iškeptus krepšelius ir palikti sustingti.

Šaltinis : ‘Paragaukime’ ( o gal paragaukite?)

Rodyk draugams

Šį kart kiek per ilgas įrašas.

2009-08-01

Va, va, va.

Žinot, aš kažkaip kiek kritiškai žiūriu į tas mažas receptines knygutes, kurios pardavinėjamos visokiose maximose, iki ir t.t. Nors galų gale, juk tose parduotuvėse ir J. Oliverio knygų nusipirkti galima. Ir tų mažų storų knygučių, kur 500 pyragų ir pyragaičių, šokoladinių skanėstų, užkandžių, sriubų receptai. Jų aš kažkodėl stipriai užsinorėjau.

Dar aš užsinorėjau receptų iš žurnalo ‘Virtuvė’ nr. 3. Ten kur savaitės dienoms yra siūlomi receptai.

Ar etiška būtų klausti, kad gal kas turi nuskanuotus puslapius?

Ir iš viso reikės artimiausiu metu sudaryti norų sąrašą. Blogai tai, kad jis visada būna labai didelis, gerai tai, kad laikas nuo laiko jau galima varneles ten dėti.

Manęs paklausė, ar aš ten surašau ir norimus pagaminti patiekalus ( mat, labai neva stilingai mane patraukia per dantį). Ne, ten netgi užuominų į kulinariją nėra.

Bet mes juk ne apie tai. Mes apie sausainius….kurie atrodo vasariškai. Galite naudoti pakankamai natūralius džiovintus vaisius, tokius kaip datulės, slyvos, razinos, spanguolės ir t.t. Aš nusprendžiau naudoti tuos džiovintus vaisius, kur anot pragaro virtuvės yra 70 proc. cukraus. Papajos, ananasai, greipfrutai ir t.t. susmulkinti atrodo labai žaismingai. Labai labai. Pasijutau tarsi ruoščiausi kokiam spalvingam vaikų vakarėliui, o tie džiovinti vaisiai atrodė tarsi maži, spalvotos plastmasės gabaliukai.

Mmm…gaila, kad negalima perteikti šių sausainių kvapo. Jų net kvapas vasariškas. Aš jų nevalgiau ( žinoma, vieną paragavau ), bet pagrinde užėmiau taksikomano poziciją.

Citrinų, apelsinų kvapai labai švelniai susipina su cinamonu. Jei dabar vos ne iki pykinimo nebūčiau alkana, tai eičiau ir dar pauostyčiau. Bet, bijau, kad iėjus į virtuvę aš tikrai ten ką nors nutversiu )

Taigi, sausainiukai, kurie skoniu primena roksus ( dievas mato, aš juos labai mėgstu. Ypatingai kai jie pakietėja ))) tik yra su džiovintais vaisiais ir pasakiškai kvepia.

  • 250 g persijotų miltų su kepimo milteliais
  • 60 g miltelinio cukraus
  • 90 g sviesto
  • 125 g kapotų džiovintų vaisių mišinio
  • 1 arb. š. citrinos žievelių
  • 1 arb. š. apelsino žievelių
  • 1 lengvai išplaktas kiaušinis
  • 85 ml pieno
  • 2 valg. š. cukraus pudros sumaišytų su 1/2 arb. š. cinamono

Orkaitė - 180C.

Miltus sumaišyti su cukrum. Sudėti sviestą ir trinti kol bus trupiniai. Įmaišyti džiovintų vaisių mišinį, citrinos ir apelsino žieveles. Sudėti kiaušinį, supilti pieną ir suminkyti minkštą tešlą.

Šaukštu semti tešlos, dėti ant riebalais pateptos skardos. Viską apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu ir kepti 12-15 min.

Dar apie gėrimą. Pieno ir jogurto gėrimas. Švelni spalva, skonis irgi ) Puikiai tinka pusryčiams. Nėra labai saldus, todėl galite dėti kiek daugiau medaus/cukraus negu nurodyta recepte.

  • 250 g mangų/bananų/persikų/kriaušių tyrės
  • 1/2 l natūralaus jogurto
  • 1/4 l šalto pieno
  • 1/4 l šalto vandens
  • 1 valg. š. cukraus/medaus
  • keletas ledo gabaliukų

Viską suplakti elektriniu plaktuvu.

Šaltinis : Greitai ir gardžiai : Tortai ir keksai ; ‘Virtuvės paslaptys’

Rodyk draugams

Rimtiems saldumynų valgytojams.

2009-07-30

Tai ne silpniems saldumynų valgytojams. Tai rimtiems saldumynų valgytojams.

Tokiems kaip aš, tokiems kaip mano draugai. Mes sugebam valgyti saldžius riešutų ir baltojo šokolado, vos ne tikrus amerikietiškus sausainius. Tuo pačiu metu gerti mėtinį ledų kokteilį….ir galų gale dar kirsti javainius su medumi.

Po to, mes voliojamės ant sofos ir vos ne prisiekinėjam, kad daugiau tiek negersim….ledų kokteilių ir daugiau nevalgysim tiek daug saldumynų vienu prisėdimu.

‘Amerikoniški’ sausainiai su riešutais ir baltuoju šokoladu

  • 1 kiaušinio
  • 1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • stiklinės rudojo cukraus
  • stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės self rising miltų ( imat beveik pusę stiklinės miltų, ten įberiat žiupsnelį druskos ir truputį kepimo miltelių)
  • 100 g smulkintų pistacijų
  • 200 g smulkinto baltojo šokolado
  • 50 g ištirpdyto baltojo šokolado

Kiaušinį išplakame su aliejumi, cukrumi. Sudedame miltus, pistacijas, baltąjį šokoladą ir gerai išmaišome. Rankomis/šaukšteliu formuojame rutuliukus. Juos sudedame ant skardos ir šakute truputį suplojame.

Pašauname į gerai įkaitintą 180C orkaitę. Kepame 12-15 min. Atvėsiname ( jie sukietėja ) ir apliejame tirpintu šokoladu.

Mėtiniam ledų kokteiliui, kuriam reikėtų naudotį visai nestiprų likerį…tarkim kokių 15-20 laipsnių. Mat aš…. pirkau patį….patį……stipriausią kokį tik radau. Todėl man pasirodė, kad kokteilis buvo kiek kartokas. Be to, kokteilis gaunasi pakankamai tirštas. Norit skysto? Įpilkit papildomai pieno.

  • 650 ml vanilinių ledų
  • 650 ml pieninių ledų
  • 125 ml mėtų likerio
  • dribsnių su medumi

Pieninius ledus išplakti plaktuvu ir supilti į 4 stiklines. Vanilinius išplakti su likeriu ir supilti ant pieninių ledų. Pabarstyti dribsniais su medumi.

Šaltinis : sausainiai iš taste.com.au

Kokteilis ‘Kalėdų vaišės 2005′

Rodyk draugams

B&W cookies.

2009-07-22

Žinot tuos žavius, iš tamsių ir šviesių trapios tešlos lakštų susuktus sausainius?

  • 300 g miltų
  • 150 g cukras
  • 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 1 kiaušinis / 2 kiaušinių tryniai
  • 200 g šalto sviesto/margarino
  • žiupsnelis druskos
  • 2 arb. š. kakavos
  • 2 valg. š. pieno/grietinėlės

Miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską sumaišyti. Į duobutę įmušti kiaušinį, sudėti pjaustytą sviestą ir kapoti peiliu, kol susidarys trupiniai. Suminkyti į kietoką, trapią tešlą.

Padalinti į dvi dalis. Vieną dalį kiek suploti, užberti kakavos, supilti pieną ir suminkyti vienodai tamsią tešlą. Abi tešlas mažiausiai 2 valandom dėti į šaldytuvą.

Sukinukams : Iškočioti vienodo dydžio tamsios ir šviesios tešlos lakštus. Sudėti vienas ant kito, prispausti ir atsargiai suvyniotį į ritinį. Dėti valandai į šaldytuvą. Supjaustyti 1/2 cm storio gabalėliais ir kepti iki 175C įkaitintoje orkaitėje 12-15 min.

Tamsiems arba šviesiems paplotėliams ( pas mane jie nepavaizduoti, bet jie atrodys taip http://3.bp.blogspot.com/_XdxTdNUMPPA/SDYd2r1gAyI/AAAAAAAAAk0/UBdYpHNwoqQ/s400/green-tea-red-bean-cookie-6.jpg ). Iš 2/3 šviesios tešlos padaryti ritinį. Iš 1/3 tamsios tešlos iškočioti lakštą. Ritinį atsargiai įvynioti į tamsios tešlos lakštą. Ir…daryti atvirkščiai. Valandai dėti į šaldytuvą ir po to kepti kaip jau aprašyta buvo anksčiau )

Šaltinis : ‘Kepimo džiaugsmai’

Rodyk draugams

Stebuklingos tartaletės.

2009-07-07

Taip taip, žinau, jog sakiau, jog truputį pristabdžiau su saldumynų gaminimu. Bet… šias tartaletes su mėlynėmis norėjau padaryti apie pusę metų, ir nors mėlynes galima naudoti ir šaldytas, aš laukiau šviežių. Sulaukiau. Ir sulaukiau vienų iš pačių nuostabiausių tartalečių kokias tik esu valgius.

Daugeliui gali pasirodyti, jog kondensuotas pienas ( atsiprašau, sutirštintas pienas ) suteikia daug nereikalingo ir gal net perdėto saldumo. Skubu nuraminti, mano nuostabai - ne. Saldumas su mėlynių rūgštele pasiskirsto labai tolygiai. Ir jums lieka tik mėgautis nepakartojamomis tortilijos su mėlynių ir kokoso įdaru.

  • Stiklinė miltų
  • stiklinė paskrudintų kokoso drožlių
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 120 g sviesto

Sumaišyti miltus, 2 valg. š. kokoso drožlių, kepimo mitelius. Sudėti kapotą sviestą ir suminkyti tešlą. 30 min. laikyti šaldytuve.

Išėmus padalinti į kelias dalis, iškočioti apskritimus ir juos įkloti į formeles. Perteklių nuimti. Tešlą subadyti šakute ir kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Atvėsinti.

  • 2 kiaušiniai
  • skardinė sutirštinto pieno
  • 2 stiklinės mėlynių

Kiaušinius išplakti su sutirštintu pienu. Sudėti likusias kokoso drožles ir mėlynes. Išmaišyti. Įdaro pridėti į iškepusius krepšelius ir kepti dar 25 min.

Šaltinis : ‘Kalėdų vaišės 2004′

Rodyk draugams

Tau, tau ir tau.

2009-06-27

Čia kaip tame eilėraštuke ‘Davėm tam, davėm tam, o tam jau ir nebeliko’

Vėl gi maistas buvo skirtas atsidėkojimui. Iškepėm tam, dar tam, nu gerai, dar ir tam.  Ir štai, trapios tešlos gabalas iškeliavo kartu su kriaušėm, šokoladu ir dar keliais kompanjonais.

Jei rimtai, tai aš pažadėjau tartaletės. O visai neseniai netgi nusipirkau tartalečių formeles. Tokios nemažos, netgi 12 cm skersmens. Taigi reikėjo išbandyti.

O argi kriaušės su juoduoju šokoladu irgi nėra priskiriamos vos ne prie klasikos? Tai juk toks puikus derinys.

Teko galvoti apie tartalečių įdarą ir prisiminiau kažkur matytą ‘pear and chocolate crumble’. Pagalvojau, kad to crumble jau tikrai juk nesidarysiu šeštadienio pusryčiams, taigi turėtų visai įdomiai sueiti kaip tartaletės įdaras.

  • trapios tešlos tartaletėms
  • 70 g miltų
  • 60 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 3 kriaušės
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 100 g plakamosios grietinėlės

Tartaletes išklojam iškočiota trapia tešla ir subadome dugną.

Užviriname grietinėle, sudedame šokoladą, kuriam laikui paliekame ir išmaišome iki vienalytės masės. Supilame vanilę.

Sumaišome miltus, sviestą, cukrų, druską ir padarome trupinius.

Kriaušes supjaustome, jomis išklojame tartalečių dugną, o galite ( kaip aš ) vos ne pilnas jas jų pridėti. Paskirstome po lygiai šokoladą ir užbarstome trupiniais. Kepame iki 200C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min. Pirmasiąs kokias 7 min. kepiau iki 200C, bet pamačius, kad viršutiniai trupiniai nespėja tolygiai kepti su krepšelio pagrindu sumažinau karštį iki 175C ir dar kepiau kokias 7-10 min. Siūlau tiesiog patiems stebėti ir reguliuoti karštį savo nuožiūra.

Šaltinis : greedygourmand.blogspot.com

Rodyk draugams

Origami.

2009-06-26

Šį kartą pagrinde užsiimsim lankstymais.

Sausainiai išėjo visai neplanuotai. Tiesiog. Pagalvojau, kad kogėl gi ne, tai ir laiko daug neužima, ir šiaip atrodo gundančiai.

Visai neseniai aktyviau išnagrindėjau ‘baking obsession’. Fantastiškas tinklapis. Aš visiškai juo sužavėta ir pakerėta. Dabar jei kada ir sedėsiu kur, tai sedėsiu ten. Nors, visą tinklapį jau išnaršiojau ir vertikaliai, ir horizontaliai.

Kaip lankstyti tešlą, jus puikiai galite pamatyti štai čia : http://www.manovirtuve.com/receptas/desertai/palmjerai.html

O receptas, t. y. cukrus su cinamonu ir apelsino žievele paimti iš baking obsession.

  • 500 g sloksniuotos tešlos
  • 200 g cukraus
  • 2 arb. š. cinamono
  • vieno dideeeelio apelsino žievelė

Cukrų su cinamonu ir žievele sumaišome. Dedame tešlos lakštą, jį gausiai apibarstome mišiniu, kraštus lenkiame link vidurio. Vėl gausiai apibarstome mišiniu ir sulenkiame per pusę.  Dar gerai šonus apibarstome cukraus mišiniu.

Dedame pusvalndžiui į šaldiklį.

Išimame, ir truputį paliekame kambario temperatūroje. Esant kietai tešlai, jūsų sausainiai pjaustant pradės lūžinėti. Supjaustome 1/2 cm pločio gabaliukais. Sudedame ant kepimo popieriumi/silikoninio kilimėlio ( patikėkit, geras išradimas, kuris man jau kurį laiką tarnauja) ir kepame iki 200C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Po to apverčiame ir kitą pusę dar pakepame apie 5-7 min. ( Verskite labai atsargiai, jokiu būdu ne rankomis, nes karšta karamelė yra labai pavojinga). Taip pat patys stebėkite kaip jie kepa, mat maniškiai užsigeidė kepti trumpiau )

Rodyk draugams

Tešlainiai, kurie mintyse tapo tikrais pieno kompanjonais.

2009-06-01

Vasara ) Visus su pirmąją vasaros diena ) Ir…

Tešlainiai, tešliukai su razinomis )

Kai aš buvau maža, pas močiutę visada prieš miegą valgydavau didelę bandelę su cinamonu, arba spurgą su džemu, arba pynutę su cukraus pudros glajumi ir gerdavau pieną. Nuostabus laikas. Dabar aš sau tikrai jau šito nebeleidžiu ) apie jokį valgymą vakarais nebūna netgi ir kalbos.

Bet visi šie prisiminimai buvo skirti ne tam, kad eilini kartą pradėti man jau net pačiai nusibodusią temą, bet kad pasakyti, kad šie sausainiai, šie tešlainiai yra tokie, kokius aš valgyčiau vakare su dideliu puodeliu pieno )

  • 100 g razinų
  • 125 g cukraus
  • 4 valg. š. romo/vyno degtinės
  • 125 g kambario temperatūros sviesto
  • 1/2 pakelio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 225 g miltų
  • po žiupsnelį maltų kardamonų ir gvazdikėlių
  • 1/2 citrinos žievelės

Razinas užpilame romu ir paliekame 30 min.

Riebalus gerai išsukti. Sudėti cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius. Plakti kol sutirštėja.

Orkaitė - 200C. Skardą patepti riebalais arba iškloti sviestiniu popieriumi.

Į kiaušinių ir sviesto mišinį persijoti miltus, sudėti prieskonius ir citrinos žieveles. Įmaišyti razinas.

Į skardą sudėti maždaug vyšnios dydžio tešlos krūveles. Kepti orkaitės viduryje apie 10 min. kol paruduoja.

Šaltinis : ‘Kepimo džiaugsmai’

Rodyk draugams

Paprastumas ir vėl nugalėjo, įmantrumui teko kitos paskirties ieškoti.

2009-05-24

Žinot, būna taip, kad…. tiesiog gamindama ( o ne valgydama ) atrodo, kad suvartoji kelių dienų kalorijų norma.

O būna taip, kad pusę dienos praleidus virtuvėje tau nebesinori ten žengti kurį laiką.

Būna taip, jog tą pačią dieną gamini du pyragus : su maskarpone ir grietinėle.

Būna taip, jog kažkas nueina šuniui ant uodegos, t.y. tu patiri visišką fiasko. Tada tenka gelbėti situaciją, ir galvoti kažkokią įšeitį.

Taigi, kol mano obuoliai vėsta, kad galėčiau pradėti sloksniuoti pyragą aš jums papasakosiu apie vakar.

Vakar. Paprastumas vėlgi nugalėjo. Patys paprasčiausi, patys skaniausi ir neįmantriausi sausainiai, su vos juntamu cinamono kvapu. Štai, ką aš vadinu ‘naminiais’ sausainiais.

  • 1/2 arb. š. cinamono
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 250 g - 300 g miltų
  • 125 g cukraus pudros
  • 150 g margarino
  • 1 valg. š. pieno
  • 1 - 2 valg. š. sauso baltojo vyno
  • kiaušinis

Į dubenį suberti cinamoną, kepimo miltelius, miltus, cukraus pudrą, pjaustytą margariną. Pirštais sumaigyti trupinius. Į margarino ir miltų masę supilti pieną, vyną, įmušti kiaušinius ir išminkyti tešlą. Susukti ją į plėvelę ir valandai dėti į šaldytuvą.

Iš tešlos iškočioti ploną lakštą , išpjauti sausainius ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. ( MANO sausainiai ten kaitinosi apie 25 min ), kol sausianiai paruduos.

Šaltinis : ‘Virtuvės paslaptys’

Rodyk draugams