BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Pusryčiai’ kategorija

Pusryčiai su spanguolėmis.

2009-09-22

Kažkada Forellės blog’e buvau radus obuolių ir spanguolių traškėsį. Išsisaugojau, manydama jog būtinai jį išbandysiu.

  • 110 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 puodelis avižinių dribsnių
  • 1 puodelis rudojo cukraus
  • 1/2 puodelių rupių kvietinių miltų
  • 1 arb. š. cinamono
  • 1/2 puodelio smulkintų lazdyno riešutų
  • 8 vidutiniai obuoliai
  • puodelis spanguolių
  • 4-6 valg. š. cukraus

Iš avižinių dribsnių, rudojo cukraus, kvietinių miltus, cinamono, riešutų ir sviesto suminkyti trupinius.

Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti. Sumaišyti su spanguolėmis ir cukrumi.

Obuolius sudėti į indelius, apibarstyti trupiniais ir kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. ( jei indas vienas - 40 minučių )

Šaltinis : Forellės blog’as

Rodyk draugams

Jogurtas

2009-08-15

  • 2 litrai pieno
  • 175 g natūralaus jogurto

Pieną užvirinti. Ataušinti taip, kad būtų galima įkišti ir palaikyti pirštą.

Sudėti jogurtą, išmaišyti ir supilstyti į indelius. Uždaryti ir palikti kambario temperatūroje 6-8 valandas.

Laikyti šaldytuve. Tinkamas vartoti apie savaitę.

Šaltinis : Tai bus arba ‘Virtuvės paslaptys’ arba ‘Kalėdų vaišės’

Rodyk draugams

Gaminant populiariuosius

2009-08-05

Įžimybes gaminti visai smagu. Kalbu apie tuos patiekalus, kuriuos netgi wikipedijoje rasti galima )

Šį kartą jūsų dėmesiui britiškas pudingas. Kitaip eve’s pudding. Kiek suminkštėję obuoliai yra orkaitėje ‘troškinami’ kol ant viršaus esanti tešla iškepa. Skanu, tikrai skanu. Pats tešlos viršus, tai man iš viso gavosi traškus. O po traškiu viršumi - minkšti obuoliai. Be to, primena obuolių pyragą. O tai dar geriau su kokia didele stikline pieno ( - užsisvajoja - ). Ilgai galvojau ar ‘Eve’ reikš Ievą, ar išvakares. Pasirodo pudingas visgi pavadintas Ievos garbei. O pagrindinis ingredientas - obuolys, taip pat yra susijęs su mums visiems ( tikintiems ir ne ) puikiai žinoma istorija.

4 porcijos :

  • 500 g obuolių
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
  • 1 valg. š. vandens
  • 90  minkšto sviesto
  • 100 g cukraus + 2 valg. š. cukraus
  • 100 g miltų ( self - raising, o tai reiškia, kad dar reikės žiupsnelio druskos ir trupučio kepimo miltelių )
  • 2 kiaušiniai

Orkaitė - 180C.

Supjaustyti obuolius ir kartu su citrinos sultimis ir vandeniu ‘kaitinti/kepti/troškinti’ (maišant ) 5-6 minutes, kol obuoliai suminkštės. Įdėti 15 g sviesto, 2 valg. š. cukraus ir išmaišyti.

Obuolius sudėti į kepimo indą ( 900 ml talpos, 5 cm storio sluoksniu. Galvoju, ar tikrai tai yra taip svarbu? ) ir palikti aušti kol padarysite tešlą.

Likusį sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Atskirame inde išplakti kiaušinius. Pakaitomis su miltais kiaušinius sudėti į sviesto masę. Gerai išmaišyti tešlą. Ją paskirstyti ant obuolių ir pašauti į orkaitę. Kepti 30-34 min.

Priedui galite naudoti įvairius kremus, plaktą grietinėlę ar vanilinius ledus.

Šaltinis : www.waitrose.com

Rodyk draugams

Tai, ką valgo vasarą merginos.

2009-07-19

Reikėjo nutaikyti momentą kada vis dar bus braškės ir jau bus avietės.

Nors……vis dėlto braškes teko pirkti parduotuvėje fasuotas , kurių skonis jau nebebuvo toks ryškus kaip pirktų tarkim turguje.

Braškių sezonas jau kuris laikas kaip baigėsi.

Bet kadangi, aš taip laukiau tinkamo meto, kad padaryti šias salotas, ir jau turėjau viską išskyrus braškes, tai nusprendžiau, jog man tiks ir fasuotos.

Įvairių vaisių salotos su saldžiu, gvazdikėliais pagardintu vaniliniu padažu.

Puikus desertas. Arba pusryčiai tiems, kas mėgsta….. desertus pusryčiams.

Tarkim - aš.

Salotas galima ruošti ir su šaldytom uogom, bet juk patys suprantate, kad šaldytos uogos niekada nebus tokios, kokios jos būna šviežios.

  • 300 g aviečių
  • 300 g braškių
  • apelsinas
  • melionas
  • bananas

Padažui :

  • 150 g natūr. jogurto
  • 50 g grietinėlės
  • 3 valg. š. skysto medaus
  • 1 vanilės ankšties minkštimas
  • maltų gvazdikėlių

Avietes nuplauname, braškes nuplauname ir kiekvieną perpjauname į 2-4 dalis. Apelsino skilteles atskiriame, ir atsargiai stengiamės nuimti plėvelę nuo pačio vaisiaus. Meliono žievę nupjauname ir supjaustome stambiais kubeliais. Bananus irgi supjaustome kubeliais.

Jogurtą sumaišyti su vanile, grietinėle, medumi. Įmaišyti žiupsnelį gvazdikėlių.

Vaisius patiekti su padažu ir papuošti mėtomis.

Šaltinis : receptinės kortelės ’skaniai, greitai, lengvai’

Rodyk draugams

Vyšnių ir varškės apkepas

2009-07-17

Varškė atsiranda tiesiog iš niekur. O kadangi aš negaliu pakęsti, jog mano šaldytuve kas nors pradėtų gesti ( gal todėl kažką gaminant man nuolatos ko nors trūksta ), tai tenka galvoti, t.y. knistis po receptus ir ieškoti, ką gi čia dar naujo išbandžius.

Gera žinia ta, kad aš atradau ką galima išmėginti…be to, tai puikiai dar tiko ‘52 skanių savaičių’ temai.

Bloga žinia ta, kad greitai ( o tai po kokių 3-4 patiekalų ) iš varškės liks tik kepti pyragus. O man taip gerai gyvenasi be pyragų, duonos, bandelių ir t.t.

Varškės ir vyšnių apkepas

  • 500 g vyšnių ( kauliukus išimkite )
  • 2 valg. š. cukraus pudros
  • 1 valg. š. sviesto
  • 100 g maltų migdolų
  • 1 valg. š. miltų
  • 1/2 arb. š. kepimo miltelių
  • 4 kiaušiniai
  • 3 baltymai
  • 175 g cukraus
  • 500 g varškės
  • 2 valg. š. citrinos sulčių
  • kakavos miltelių

Vyšnias suberiame į riebalais pateptą formą ir apibarstome cukraus pudra.

Migdolus sumaišome su miltais ir kepimo milteliais.

Kiaušinius išplakame su 75 g cukraus, citrinos sultimis. Sudedame varškę. Atsargiai sumaišome su miltų mišiniu. Visą masę sudedame ant vyšnių ir pašauname į iki 200C įkaitintą orkaitę.

Baltymus su likusiu cukrumi išplakame iki standžių putų.

Po 30 min. kepimo išimame apkepą, aptepame jo viršų baltymais ir dar pašauname 5 min. Išėmus apibarstome kakava ir valgome.

Šaltinis : receptinės kortelės

Rodyk draugams

Pats skaniausias varškės (ne)apkepas

2009-07-16

Gal jums jau kiek nusibodo varškės apkepas?
Štai nuostabi alternatyva. Galite jį valgyti lygiai taip pat kaip ir varškės apkepą, o galbūt tai atstos jums pyragą prie arbatos puodelio.

Skonis tikrai nuostabus. Švelnus ( gal net kreminis, dėl kiaušinių esančių ant viršaus).

Mielinės tešlos pagrindas, minkšta varškė, rome mirkytos razinos ir švelni kreminė masė ant viršaus.

Minusas tik tame, jog užtruksite ilgiau, nei užtruktumėte gaminant paprastą varškės apkepą. Net pati knygos autorė pastebėjo, jog patiekalas gana imlus laikui. Bet tikrai to vertas )

Pavadinimas ‘ Kiaušinių plaktinis’

Tešla galite iškloti visą stačiakampę ( ir nebūtinai ) formą ir kepti kaip apkepą/pyragą. Aš tešla išklojau visai nedideles keramines formeles. Ataušus buvo galima gražiai jas išimti ( apvertus jos tiesiog iš karto į delną iškrisdavo ) bandeles/pyragėlius/ mielinės tešlos pailgus krepšelius su kreminiu varškės įdaru. Būtent taip kaip matote nuotraukoje.

Taigi vienai kepimo skardai jums reikės :

  • 300 g + 2 nubraukti valg. š. miltų
  • 20 g šviežių/pakelis džiovintų mielių
  • 300 g cukraus
  • 125 ml vasarošilčio pieno
  • 80 g kambario temperatūros sviesto/margarino
  • 8 kiaušiniai
  • 125 g razinų
  • 1 citrinos žievelės ir 1/2 citrinos sultys
  • 4 valg. š. romo
  • 1 kg varškės
  • 250 g grietinės
  • pakelis vanilinio cukraus
  • 1 valg. š. krakmolo

Iš 300 g miltų, mielių, 60 g cukraus, pieno, riebalų, kiaušinio, 1/2 citrnos žievelės suminkoma tešla ir paliekama pakilti.

Razinos užpilamos romu.

Orkaitė - 180C. Skardą patepti riebalais.

Varškę ištrinti su 2 kiaušiniais, 125 g cukraus,  2 valg. š. miltų, citrinos sultimis ir likusia žievele.

5 kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų ir ištrinami su grietine, likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir krakmolu. Įmaišomi standžiai išplakti baltymai.

Tešlą iškočiojama ir ja išklojama forma. Pirma sukrečiama varškė, po to razinos, galų gale - kiaušinių plakinys. Kepama 30-35 min. ant vidutinio įtvaro kol tamsokai pagelsta.

Šaltinis : ‘Kepimo džiaugsmai’

Rodyk draugams

Žaviosios tortilijos.

2009-07-05

Tortilijos. Įdomus dalykas. Šį kartą trumpai pakalbėsiu ( t.y. parašysiu ) apie tai, ką aš su jomis veikiau.

Pirmą kartą tortilijas pamėginau darant….taip, beabejo - taco. Bet pasirodo, kad su jomis ir šiaip nemažai dar ką nuveiksi. Netgi desertines saldžias tortilijas galima suveikti, kurios netgi turi didelį pasisekimą.

Taigi pradedam.

Visų pirma tai padariau tortilijų užkandėlę, kurią kažkada mačiau kaip Oliveris gamino savo laidoje. Įdarą galite sugalvoti patys, naudoti mėgstamus produktus. Aš naudojau tokius :

  • paprika
  • sūris
  • kalendra
  • krapai

Papriką supjaustome, sūrį sutarkuojame. Visus produktus sumaišome.

Į įkaitintą tefloninę keptuvę ( be riebalų ) įdedame vieną tortiliją. Ant jos sukrečiame didelę saują įdaro ir uždengiame kita tortilija. Kurį laiką paskrudiname, po to apverčiame, paskrudiname kitą pusę. Išėmus vertikaliai ir horizontaliai perpjauname į keturias dalis. ( Kol jūsų tortilijos paskrus, pasidarys traškios, tai sūris per vidurį išsilydys ).

Toliau gaminome pačius paprasčiausius taco. Recepto netgi neskelbsiu, jų ir taip visur pilna ) Galų gale, taco receptas yra netgi ant tortilijų pakuotės.

Na ir galų gale, jau jus suintrigavus turiu papasakoti ir apie desertines tortilijas. Tortilijos su vaisių ir baltojo šokolado įdaru.

  • 4 tortilijos
  • 400 g įvairių vaisių ir uogų
  • 200 g tarkuoto baltojo/pieninio šokolado
  • vanilinio cukraus
  • vanilinių ledų

Vaisius supjaustome.

Tortilijas apibarstome vaniliniu cukrumi, sudedame vaisius ir apibarstome šokoladu. Apkepti kepsninėje, grilyje kol šokoladas išsilydys ( aš pasinaudojau tokia sena vafline ). Kaip sako, sena, gera vaflinė ). Patiekti su vaniliniais ledais.

Rodyk draugams

Kepimo inde susijungę lietiniai.

2009-07-01

Na va, dar vienas artimiausiu metu gamintas apkepas. Pusiau desertinis, nors man puikiai suėjo ir pietums.

Perkepti lietiniai su varške.

Blynams :

  • 200 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 375 ml mineralinio vandens

Padarykite skystą tešlą ir iškepkite lietinius. Pagal receptą reikėtų 4 didelių, bet man išėjo 6.

Įdarui :

  • 400 g grietinėlės varškės ( pati savo nusirašymo nesupratau. Padariau, kad varškė būtų tokios kreminės konsistencijos. Galite išmaišyti su grietine, grietinėle, ar net įpilti truputį pieno)
  • 3 valg. š. cukraus
  • 50 g nuplautų razinų
  • 1/2 vanilės ankšties
  • 1 trynio
  • 1 valg. š. romo
  • 60 ml grietinės
  • skrudintų migdolų plokštelių

Varškę išsukti su cukrumi ir tryniu. Sudėti vanilę, razinas ir supilti romą. Įdaro dėti į lietinius, susukti ir sudėti į sviestu pateptą indą. Viską aptepti grietine ir pašauti į iki 200C įkaitintą orkaitę. Kepti apie 20 min. Iškepus apibarstyti skrudintomis migdolų drožlėmis.

Šaltinis : knyga ‘Virtuvės džiaugsmai’

Rodyk draugams

Desertiniai pusryčiai

2009-06-29

Tai gali būti kaip puikūs pusryčiai tiek skoniu, tiek išvaizda. Patiekus dar šiltus vaisius su šaltais vaniliniais ledais tai bus nepakartojamas desertas, kuris atstos bet kokius pyragus ar tortus. O tai juk ypatingai aktualu vasarą )

  • 1 kg braškių
  • 2-3 bananai
  • 2-3 kiviai
  • 45 g cukraus
  • 35 g kokoso drožlių
  • sviesto indui patepti

Braškes nuplauname, nuskabome kotelius ir didesnes perpjauname į kelias dalis. Sudedame į sviestu išteptą kepimo indą. Ant viršaus sudedame pjaustytus bananus ir kivius.

Cukrų sumaišome su kokoso drožlėmis ir apibarstome vaisius. Pašauname į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepame 5 - 10 minučių ( kepiau kiek ilgiau, kad drožlės nors kiek apskrustų).

Dar šiltus vaisius valgome su ledais.

Šaltinis : žurnalas ‘Geriausi receptai’

Rodyk draugams

Pusryčiai, kurie išgydys nuo visko.

2009-06-19

Tai buvo pavadinta kaip ‘breakfast apricot crisp’.

Skonis tiesiog fantastiškas. Jokiu blankumu netgi nekvepia. Abrikosai iškepa minkšti, bet neištižę, vaisinis saldumas su rūgštumu pasiskirsto labai tolygiai. O ant pačio viršaus kiek salstelėję, netgi labai traškūs trupiniai. Tai tikrai yra pusryčiai, kurie jus nuteiks tiesiog puikiai dienai. Kaip mane šiandien, o gal dar ir rytoj )

Vaisiams :

  • 500 g abrikosų
  • 3 valg. š. cukraus
  • 1 valg. š. miltų
  • truputis muskato

Trupiniams :

  • 60 g ištirpdyto sviesto
  • 6 valg. š. cukraus
  • 1/2 stiklinės avižinių dribsnių
  • 1/2 stiklinės miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 2 valg. š. migdolų plokštelių

Paruoškime vaisius. Abrikosus nuplauname, perpjauname per pusę, išimame kauliukus ir kiekvieną puselę dar padaliname į 2-3 skilteles. Sudedame į nedidelį kepimo indą ir apibarstome cukrumi, miltais ir muskatu.

Paruoškime trupinius. Ištirpdytą sviestą sumaišome su visais kitais ingredientais. Suminkome trupinius. Juos supilame ant abrikosų.

Kepame iki 200C įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.

Patiekti šiltą.

Patiekiant vėliau tai su ledais, tai gali būti nuostabus desertas. Taip pat galima valgyti su keliais šaukštais natūralaus jogurto )

Šaltinis : smittenkitchen.com

Rodyk draugams