BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Kita’ kategorija

Paskutinis įrašas.

2009-09-26

Priedas prie to, kas jau buvo parašyta paskutiniu sakiniu prieš tai esančiame įraše.

Taip, tai paskutinis mano įrašas, mano įrašas čia )

Kaip ir visi persikraustau į wordpress )

Galų gale ne todėl, kad jis geresnis, bet dėl to, kad ten visai miela pati atmosfera )

Taigi lieku ta pačia Nolita, bet foodday keičiasi į spicecoat. Nuo šiol mane galite rasti adresu http://spicecoat.wordpress.com/ .

Nusprendžiau neperkelinėti jokių receptų ( nors čia tikrai nemažai tokių, kuriuos mielai vertinčiau 10/10).

Prasideda viskas iš naujo. Antroji dalis , kitaip tariant )

Taigi norintys dar galite išsisaugoti jums patinkančius receptus. Netrinsiu visko savaitę ( iki 2009 - 10 - 03).

Iki susitikimo wordpress )

Pagarbiai jūsų,

Nolita.

Rodyk draugams

Empanados.

2009-08-02

Į pabaigą jau eina empanadų laikas. Todėl štai ir manosios , t.y. manoji )

Visi norintys receptą galite rasti kepėjuose be stabdžių . Jokių improvizacijų, viskas tiksliai pagal receptą )

Empanadas dariau su 2 rūšių įdaru : pievagrybių ir daržovių ( kurį matote nuotraukoje ).

Nežinau kaip iš tikro turi atrodyti didelės empandos. Maniškės nebuvo mažos, bet man pavyko vietoj 12 padaryti tiktai 6. Ar tai reiškia, kad jos buvo didelės x2? )

Taigi, vegetariški įdarai :

Pievagrybių įdaras ( dariau iš pusės porcijos ) :

  • 500 g pievagrybių
  • 200 g špinatų ( jų nenaudojau )
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 valg. š. aliejaus
  • tarkuoto muskato
  • druskos

Griežinėliais supjaustytus pievagrybius pakepti įkaitintame aliejuje. Sudėti sugrūstus česnakus, pagardinti prieskoniais. Sudėti smulkintus špinatus, išmaišyti ir nuimti nuo ugnies.

Daržovių įdaras ( irgi dariau iš pusės ) :

  • stiklinė ryžių
  • svogūnas
  • 2 morkos
  • 2 valg. š. sviesto
  • 2 stiklinės daržovių sultinio
  • ciberžolių
  • kmynų
  • cinamono
  • druskos
  • pipirų

Morkas supjaustyti smulkiais kubeliais, svogūną susmulkinti. Gilioje keptuvėje ištirpinti sviestą, apkepti svogūną, sudėti morkas ir dar 5 min. pakepti. Suberti ryžius, prieskonius, sultinį ir virti kol ryžiais suminkštės ( 10-15 min.)

Šaltinis : Kepejai be stabdžių ; Greiti valgiai

Lauksim naujo iššūkio )

Rodyk draugams

Vyšnių michelis

2009-07-24

Kirschenmichel.

Niekada nesimokiau vokiečių kalbos, taigi nesugeba netgi to ištarti. Bet sugebu pagaminti.

Spėju jog, tai kažkas panašaus į Trešnių micheli, kurį aš gaminau. TIk šį kartą trešnes pakeiskime vyšniomis.

  • 3-4 ‘brioche’ ( prancūziško tipo bandelės, kurių aš neradau. Kadangi jos yra gaminamos iš mielinės tešlos, tai naudojau pačias paprasčiausias mielinės tešlos bandeles).
  • 200 ml vasarošilčio pieno
  • 3 atskirti kiaušiniai
  • 25 g kambario temperatūros sviesto
  • 35 g cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 20 g kapotų lazdyno riešutų
  • 1/2 citirnos žievelės
  • 200 g vyšnių ( be kauliukų )

Supjaustyti bandeles gabaliukais. Jas užpilti pienu, ir palikti įsigerti ( užtrunka 20-30 min. )

Kiaušinių trynius ištrinti su cukrumi ir sviestu iki vienalytės masės. Sumaišyti su duonos mase. Išplakti baltymus su druska iki standžių putų. Kartu su lazdyno riešutais, citrinos žievele sudėti į kiaušinių masę. Sudėti vyšnias ir atsargiai išmaišyti.

Viską sudėti į sviestu pateptą formą. Ant viršaus uždėti keletą sviesto drožlių ir pašauti į iki 200C įkaitintą orkaitę. Kepti apie 40 min.

Šaltinis : http://www.deliciousdays.com

Rodyk draugams

Ciabatta.

2009-07-09

Kaip aš laiku. Kaip tik šiandien ‘Kepėjai be stabdžių’ jau paskelbė naują iššūkį.

Šiaip nesu nei didelė duonos kepėja, nei jos valgytoja. O ciabatta iš viso parduotuvėje esu nusipirkus tik gal 1-2 kartus.

O šiandien aš jau ir pati ją kepiau.

Nežinau, ar viskas išėjo taip kaip turėjo būti. Juk iš tikro tai spėju jog nesu valgius tos tikrosios ciabattos. Bet gal dar bus proga )

Receptą galite rasti čia .

Rodyk draugams

Pasiruošimas žiemai su galybe cukraus

2009-07-04

Pirmą kartą gyvenime viriau uogienę. Iš tikro. Man visada pilnai užtekdavo to, jog uogas sutrindavau vos su trupučiu cukraus ir dėdavau į šaldiklį. Užtat ledams ten jau vietos nebelikdavo… )

Šviesesnis ir arčiau stovintis yra braškių džemas su mangais. Toliau stovintis ir tamsesnis yra braškių uogienė su mėtomis.

Braškių džemas su mangais :

  • 500 g braškių
  • 2 mangai
  • vienos citrinos sulčių
  • 500 g želės cukraus
  • gabalėlis šviežios imbiero šaknies

Uogas nuskabyti ir nuplauti. Mangus nulupti ir supjaustyti kubeliais. Į vaisius supilti citrinos sultis, suberti cukrų ir išmaišyti. Palikti kelioms valandoms, kad cukrus ištrauktų sultys ir po to viską sutrinti. Imbiero šaknį sutarkuoti, sukrėsti į puodą su braškių ir mangų tyre. Užvirinti ir virti maždaug minutę. Karštą džemą supilstyti į paruoštus stiklainius ir gerai užsukti.

Šaltinis : ‘Virtuvės paslaptys’ 2009 nr. 4

Braškių uogienė su mėtomis

  • 1 kg didesnių braškių
  • 700 g cukraus
  • 3-4 mėtų šakelės
  • 50 ml citrinos sulčių

Braškes perpajauti pusiau. Užpilti cukrumi, uždėti mėtų šakeles ir apšlakstyti citrinos sultimis. Palikti nakčiai.
Mėtų šakeles supjaustyti nedideliais gabaliukais. Uogienę užvirti ir virti ant mažos ugnies 7 min. Ataušinti. Užvirti ir vėl virti 7 min. Pakartoti tą patį trečią kartą. Karštą uogienę supilstyti į karštus stiklainius, stengiantis, kad visur kliūtų mėtos gabaliukas. Sandariai užsukti, apversti. Užkloti ir šiltai palikti atvėsti.

Šaltinis : ‘Virtuvė’ 2009 nr. 4

Rodyk draugams

Saulėto ryto pusryčiai

2009-05-05

Tai yra tai, ką valgome saulėtais rytais. Sveika, skanu, gražu, miela, šilta ir taip toliau.

Tau tai svarbu, kai tau pusryčiai yra svarbu. Kai pusryčiai yra ne tik prisėdimas priešais teliką su kokiu nors maistu, o tai yra pusryčiai ankst rytą saulėtoje virtuvėje pilnai susikoncentruojant į tai ką valgai ir apmąstant visą tolimesnę dieną. Mano pusryčiai tokie, ir netgi kaip taisyklė, man tai yra pats svarbiausias dienos valgis, galbūt ne maistine prasme, bet….psichologine? Filosofine? Dvasine? O gal kažkas tarp jų. Tai ne valgis, tai laikas.

Už receptą turiu padėkoti ‘Žaliai varnai’. Originalą galite rasti čia

O aš dariau taip :

  • 100 g avižinių dribsnių
  • 1 obuolys
  • 3/4 stiklinės pieno
  • 1 valg. š. miltų
  • 1 kiaušinis
  • 2 arb. š. cukraus
  • cinamono, vanilinio cukraus
  • smulkintų abrikosų
  • razinų
  • Sausų pusryčių

Iš vakaro avižinius dribsniu užpilti pienu ir pastatyti nakčiai į šaldytuvą. Trynį ištrinti su cukrumi, o baltymą išplakti iki putų. Įdėti miltų ir viską sumaišyti.

Supjaustyti obuolį plonomis skiltelėmis ir sumaišyti su cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į indelio dugną dėti košės, po to sudėti obuolius, ir vėl užkrėsti košės. Viršų apdėti abrikosais, razinomis ir apibarstyti sausais pusryčiais. Kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min. ( prisipažinsiu, abrikosai ir razinos gerokai apsvilo, taip kad kitą kartą galbūt juos sudėsiu likus tarkim 15 min. iki kepimo pabaigos ))

Rodyk draugams

Kitokia paprasta mėsa.

2009-04-27

Galima dviračio neišradinėti ir nusipirktus paukštieną nieko ypatingo su ja nedaryti. Pasirenkam gerą marinatą ir štai jau valgom ‘kietą’ vos ne kepsnį.

Šie du marinatai buvo publikuojami vėlgi ‘Virtuvės palaptys’. Siūloma nusipirkti mažą viščiuką, jį pamarinuoti ir po to ant kepsninės, prispaudus folija apvyniota plyta kepti, kol jo odelė pasidarys traški. Argi neskamba viliojančiai, ypatingai tada, kai tu nevalgai odelės? ;D

Kadangi kepsninei kiek ankstoka, tai aš išbandžiau marinatus su papraščiausiomis vištienos filė. Vieną kartą kepiau orkaitėje ant plytelių, kitą kartą - tiesiog keptuvėje, kadangi atėjau alkana, ir tikrai neturėjau nei kantrybės, nei noro laukti kol orkaitė įkais ir dar kokias 20 - 30 min keps vištieną. Nei vienu marinatu nenusivyliau, todėl skubu pateikti juos ir jums

Apelsinų sulčių ir čiobrelių marinatas

  • 1/2 stiklinės apelsinų sulčių
  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2 arb. š. kapotų česnakų
  • 1 1/2 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1/2 arb. š. pipirų

Atiduodu duoklę šiam receptui už tai, jog be galo mėgstu čiobrelius. O pamėgau kažkada seniai, kai dariau spagečius su daržoviu troškiniu ir čiobreliais. Dar ir dabar užuosdama juos prisimenu šį patiekalą.

Na ir citrinos sulčių ir rozmarinų marinatas :

  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 3 valg. š. citrinos sulčių
  • 2 arb. š. kapotų česnakų
  • 2 arb. š. šviežių/džiovintų rozmarinų
  • 1 1/2 arb. š. džviovintų bazilikų
  • 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. druskos

Tiek šiam kartui )

See you ;)

Šaltinis : Virtuvės paslaptys

Rodyk draugams

‘Negailėkite pinigų kavai ir pačios kavos’

2009-04-24

Esama netgi apie 60 įvairių kavos rūšių, bet kalbant apie komercinę pusę, tai geriausiai yra žinomos dvi : arabika, kuri pasižymi sodriu skoniu ir puikiu aromatu, ir kutią mes turbūt dažniausiai ir matome parduotuvėje, bei robusta, kuri dažniausiai naudojama gaminti arba tirpiai kavai, arba yra maišoma su kitomis kavos pupelėmis.

Tikroji, rimtoji kava, arba kitaip - sodrioji espresso. Kava, kuri pažadina kiekvieną. Nenuostabu, juk tas mažas puodukas susideda iš 1/3 kavos ir 2/3 vandens.  Esmė yra tame, jog vanduo sunkiasi per sumaltas kavos pupeles, tokiu būdu išgaunamas sodrus ir stiprus espresso kavos skonis.

O jei šnekant kiek kitaip, tai turbūt pagal visas gaminimo taisykles be espresso kavos aparato ją tinkamai pasigaminti būtų kiek problemiška. Kokybiškai pagaminta kava patiekiama mažuose keramikiniuose indeliuose, dažniausiai ant viršos dar turėtu būti švelni, beveik vientisa puta. Pati kava malonaus ir ilgai burnoje išliekančio skonio kiek primenanti tamsiai rudą sirupą.

O kol nėra būtinybės gamintis tikrąją kavą galima su ja žaisti, sloksniuoti, galvoti savas taisykles ir trimis žodžiais - išradinėti savo kavą.

Kava dažniausiai gerai sloksniuojasi dėl karšto ir šalto susiliejimo. Atrodo paprasta, bet koks efektas. Tai jau tampa nebe paprasta airiškos kavos stiklinėje patiekiama kava. Tai jau tampa kažuo daugiau, kažkuo daugiau, kvepiančiu kava. Desertu? Man taip.

Kavos ‘kokteiliai’ kaip žinia, gardinami įvairiai. Viskiu, konjaku  ar brendžiu. Vanilės, mėtų, šokolado ar kitokiais sirupais. Galbūt medumi, ruduoju cukrumi. Apibarstoma šokoladu, kakava, cinamonu, o kartais ir riešutais. O mieliausia kai įmetamas ledų kaušelis, kuris šiltoje kavoje maloniai suputoja, arba ant viršaus pripurškiama plaktos grietinėlės. Gėrimas vertas abonimento į sporto klubą :) Dar nepamirškime apie trafaretus ir visą kitą kavos gaminimo ir puošimo atributiką.

Darant kavą su pienu, dažniausiai, o jei iš tikro, tai visada patariama naudoti riebų pieną, kurį greičiausiai jums reikės suplakti, ką aš dariau su savuoju. O mano kava visai paprasta. Į stiklinę įpilama ( apie 50-60 ml ) šalto pieno, o kitas ( apie 100 ml ) yra kaitinamas ( bet jokiu būdu neužvirinamas). Plakamas kol suputoja, o po to jį tereikia supilti ant šalto pieno taurėje. Labai plona srovele supilama paruošta espresso kava, pagardinta ruduoju cukrumi, medumi, prieskiniais, alkoholiu ar kokiu sirupu. Ant viršaus užbarstoma kakavos/cinamono ar tarkuoto šokolado. Greita, kvapnu,skanu :)

Geros kavos mielieji :)

Šaltinis : ‘Ratiopharm ir mano kavos knyga’

Rodyk draugams

Sausainiai trumpam.

2009-03-26

Kodėl trumpam? Nes pagaminami jie laabai greitia išnyksta. Vienas, po to du, o po to žiūrėk, jau ir visos krūvos nebėra )

Trapios tešlos sausaniai, su viduje romu pakvipusiu džiovintų vaisių ir riešutų mišiniu.

Tešlai :

  • 500 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 valg. š. cukraus pudros
  • 190 g sviesto
  • kiaušinis
  • 4 arb. š. šalto vandens
  • 1 arb. š. citrinos sulčių

Įdarui :

  • 450 g džiovintų vaisių mišinio
  • 100 g graikinių riešutų
  • žiupsnelis cinamono, gvazdikėlių ir imbiero
  • 4 arb. š. romo
  • 2 arb. š. citrinos sulčių
  1. Vaisius su riešutais sumalti. Sumaišyti su visais likusiais įdaro ingredientais ir dėti į šaldytuvą.
  2. Miltus sumaišyti su druska, cukrumi. Ant viršaus supjaustyti sviestą ir pirštais padaryti trupinius.
  3. Kiaušinio trynį išplakti su vandeniu ir citirnų sultimis. Pamažu supilti ant trupinių ir užminkyti tešlą. Padaryti rutulį, suvynioti į plėvelę ir dėti valandai į šaldytuvą.
  4. Iškočioti 3 mm storio lakštą, formele išpjauti sausainius.
  5. Ant pusės uždėti po šaukštelį įdaro, kraštus patepti vandeniu, ir uždengti antru sausainius. Užspaudyti.
  6. Subadyti viršų šakute, paptepti plaktu baltymu ir kepti iki 200C įkaitintoje orkaitėje 15 min.
  7. Dar karštus apibarstyti cukraus pudra.

Šaltinis : ‘Virtuvės paslaptys’

Rodyk draugams

Bandelės ir pyragai su mieline tešla.

2008-10-04

Šį kartą padarius mielinę tešlą išbandžiau 3 skirtingus įdarus. Tešlą dariau, kaip minėta recepte :  labiau tinkama pyragams ir bandelėms.
Demėsio : įdarų proporcijos atitinka mielinės tešlos proporcijas. Tai yra, jeigu jūs sumanėte daryti kažkokį skanėstą su atitinkamu įdaru, tai imkite mielinės tešlos receptą, ir įdaro, ir laikykitės proporcijų. Jeigu sumanėte padarius vienos mielinės telšos ‘porciją’ išbandyti 2 įdarus, tai atitinkamai per pusę mažinkite įdaro sudedamąsias dalis.
Mielinė tešla :

  • 500 g miltų
  • 250 g pieno
  • 30 g mielių
  • 120 g cukraus
  • 4 kiaušinių trynių
  • 120 g margarino
  • 3 g druskos
  • Vienos citrinos/apelsino žievelė
  • Vanilinio cukraus
  • kiaušinio

1. Išsijoti miltus, padaryti duobutę. Pašildytą pieną sumaišyti su mielėm ir arbatiniu šaukšteliu cukraus. Ištirpinti. Gautą mišinį supilti į duobutę ir maišyti su krašte esančiai miltais kol taps grietinės tirštumo. Palikti 30 min.

2. Kiaušinių trynius išsukti su cukrum. Išlydyti margariną ir atvėsinti.

3. Kiaušinius ir margariną sudėti ant pakilusių mielių, užberti druskos ir išmaišyti tešlą. Sudėti žieveles ir vanilinį cukrų. Tešlą išminkyti. Kildinti 1 - 2 val.

Suformuoti pyragą, aptepti kiaušiniu, pabarstyti pagardais ir kepti 200C 30-45 min.

Riešutų įdaras :

  • 200 g kepintų riešutų mišinio
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 3 valg. š. cukraus
  • arb. š. vanilinio cukraus

1.Baltymus su cukrum išplakti iki standžių putų.

2.Sumaišyti su smulkintais riešutais.

3.Mielinę tešlą plonai iškočioti, aptepti įdaru.

4.Suvynioti į ritinį ir supjaustyti nedideliais gabalėliais.

5.Sudėti į miltais pabarstytą formą ir aptepti plaktu kiaušiniu.

6.Kepti 200C 30-45 min. ( gali iškepti ir greičiau).

 

 

Obuolių įdaras:

  • 2 dideli obuoliai
  • saujelė mirkytų razinų
  • 1/2 arb. š. citrinos/apelsino žievelės
  • 2 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. cinamono

1.Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyto plonomis juostelėmis.

2.Apibarstyti žievelėmis, cukrum, cinamonu ir išmaišyti.

3.Lakštą plonai iškočioti ir kraštus įstrižai įpjauti.

4.Per vidurį sudėti obuolius, užbarstyti razinų.

5.Obuolių eilutę kryžiuojant apdėti lakšto juostelėmis.

6.Aptepti kiaušiniu.

7.Kepti 200C 30-45 min.

Aguonų įdaras:

  • 300 g aguonų
  • 3 valg. š. cukraus
  • 50 g lydyto sviesto

1.Mielinę tešlą plonai iškočioti.

2.Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir 30 min. palikti pastovėti.

3.Aguonas kartu su cukrum 2 kartus sumalti mėsmale.

4.Tešlą aptepti lydytu sviestu ir paskirstyti įdarą.

5.Suvynioti į ritinį.

6.Supjaustyti nedideliais gabaliukais ir sudėti į miltais pabarstytą kepimo formą.

7.Aptepti kiaušiniu.

8.Kepti 200C 30-45 min.

Skanaus ;)
 
 
Šaltinis: ‘Virtuvės paslaptys’

Rodyk draugams